Tuinkalender voor de maand juni

09 Jun Door Hofmanswonen.nl

In de maand juni zijn bijna alle planten en bloemen op hun mooist. Jouw tuin is een prachtig kleurenpalet en een paradijs voor insecten. Het groeien, bloeien en bestuiven gaat als een geoliede machine en de tuinmeubelen staan er netjes bij. Toch is er een hoop voor jou om te doen in de tuin. In dit blog lees je welke tuinwerkzaamheden er in de maand juni gedaan moeten worden. Haal daarom jouw voeten van je voetenbankje, zet de tuinmeubelen eventueel aan de kant en ga je aarden in de tuin.

Hagen snoeien

21 juni is de langste dag van het jaar. Na deze dag zullen alle planten een groeispurt doormaken. Vooral bladverliezende hagen groeien vlot na deze datum. Je wilt niet dat ze jouw tuinmeubelen overwoekeren. Snoei de hagen terug en in vorm. Hier krijg je een nette, groene haag naast jouw tuinmeubelen voor terug. De Taxus- en de Beukhaag kun je extra terugsnoeien. Heb jij erg hoge hagen rond jouw tuinmeubelen staan? Pak er een voetenbankje bij om op te gaan staan. Zo kun jij vanaf jouw voetenbankje, ook bij de toppen om ze mooi in vorm te brengen. Verwijder na het snoeien bladeren en takken die op de tuinmeubelen zijn gevallen.

Dun fruitbomen uit

Fruitbomen in de tuin zijn helemaal in. Ze geven sfeer en bij een goede oogst kun je vanaf jouw tuinmeubelen genieten van vers fruit. Of zet fruit als decoratie bij jouw tuinmeubelen neer. In juni is hét moment om fruitbomen uit te dunnen, door niet goed ontwikkeld fruit te verwijderen. Ook nu is een voetenbankje bij jouw tuinmeubelen erg handig. Pak een snoeischaartje en een voetenbankje, ga op het voetenbankje staan en knip alle vruchten weg die er afwijkend uitzien. Stap daarna van je voetenbankje af en bekijk hoeveel fruit er nog aan de boom hangt. Aan een gemiddelde hoogstam-fruitboom hangen ongeveer 100 vruchten. Heeft de fruitboom meer vruchten, dan zullen niet alle vruchten goed groeien. Knip ook het te veel aan fruit weg. Dit lijkt misschien zonde, maar zal positief uitpakken voor de oogst.

Geef jouw tuin voldoende water

In juni gaan we hopelijk vele warme en zonnige dagen tegemoet. In de zomermaanden zullen de planten rondom jouw tuinmeubelen meer behoefte hebben aan water. Let bij het water geven op de volgende punten:

  • Sproei alleen bij echt droge grond. Is alleen de bovenlaag droog, dan is sproeien niet nodig.
  • Geef je planten in de avond water. In de warme zomerzon verdampt het water snel.
  • Zet eventuele sproeiers een uur per week aan, i.p.v. elke dag maar kort.
  • Dorstige planten, die je net hebt geplant, kunnen een dijkje rondom goed gebruiken. Door het dijkje van aarde blijft het water bij de plant.
  • Plaats dorstige planten niet in grond die snel uitdroogt.
  • Geef planten die in potten, in de volle zon staan, elke dag water.
  • Zien jouw tuinmeubelen van teakhout er droog uit? Maak deze tuinmeubelen nat met een emmer water, zodat scheurtjes wegtrekken.

Geniet met volle teugen

Na deze rustgevende werkzaamheden kun jij weer heerlijk genieten van jouw tuin en tuinmeubelen. Neem plaats op jouw tuinmeubelen en leg je voeten omhoog op het voetenbankje dat je zo goed geholpen heeft.